Yhteisvastuukeräys 2022 on ajankohtaisempi kuin koskaan

Kadulla kävelee Saapas-nuorisotyön päivystäjiä.

”Ois tosi kiva jos ois joku jolle vois puhua”, kertoi nuori Unicefin Hyvän elämän ja arjen ainekset –kyselyssä viime vuonna. Kyselyn mukaan lähes joka viides 13–18-vuotias kokee, että elämästä puuttuu turvallinen aikuinen, jonka kanssa voi jutella omista asioistaan.

Muistatko, kuka oli sinun lapsuutesi turvallinen aikuinen? Kuka tuki, kuunteli ja lohdutti, kun tarvitsit olkapäätä, johon nojata?

Joka neljäs 15-18 -vuotiaista tytöistä ja joka kymmenes pojista kertoi kokeneensa yksinäisyyttä melko usein tai jatkuvasti.

Vuonna 2021 tehdyn Pandemia ja nuorten mielenterveys –kouluterveyskyselyn tulosten valossa suomalaisnuorten yksinäisyys, ahdistuneisuus ja masennusoireilu ovat lisääntyneet kaikilla kouluasteilla vuoden 2019 mittauksesta. Joka neljäs 15–18-vuotiaista tytöistä ja noin joka kymmenes pojista kertoi kokeneensa yksinäisyyttä melko usein tai jatkuvasti. Pandemian jatkuessa myös yksinäisyyden kokemukset ovat osalla nuorista pitkittyneet. 30% tytöistä ja 8 % pojista kertoi kokeneensa ahdistuneisuutta keväällä 2021. Nousua kahden vuoden takaiseen mittaukseen on jopa 10 prosenttiyksikköä. Nuorten hyvinvointia on kuormittanut nuorten toisiltaan saaman sosiaalisen tuen väheneminen, mutta myös perheen ulkopuolisten merkityksellisten aikuisten puute. Valmentajat, opettajat ja muut sukulaiset ovat rajoitteiden takia vähemmän läsnä nuorten elämässä.

Vastuu nuorten hyvinvoinnista on meillä aikuisilla

Tarve turvallisille aikuisille arjessa on nyt iso. Tarpeeseen vastataan Yhteisvastuukeräyksellä 2022. Keräyksen kotimainen kumppani Lasten ja nuorten keskus kehittää matalan kynnyksen jalkautuvia palveluita Saapasta, Moottoripajaa ja Perheystävää tukemaan nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Kirkon Ulkomaanapu tukee lapsia ja nuoria maailmalla. Jokainen kerätty euro on tärkeä lisä maailman lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi!

Palveluoperaatio Saappaan vapaaehtoiset ovat nuorille turvalliseksi tunnistettavia aikuisia. Saappaan vapaaehtoisten tehtävä on olla nuorille läsnä nuoren tarpeen mukaan, oli kyse sitten kuuntelusta tai kotiin viemisestä. Saapas päivystää kaupunkien kaduilla iltaisin ja huolehtii isoilla festareilla ja tapahtumissa nuorten hyvinvoinnista ensiapupisteillä. Vapaaehtoiset etsivät somesta esimerkiksi nuorten mielenterveyteen liittyviä keskusteluja voidakseen tarjota tukea ja apua ja juttelevat chatissa nuorten mieltä painavista kysymyksistä. Saapas kohtaa vuosittain 14 000 nuorta ja on tehnyt työtä jo 50 vuoden ajan.

Ennaltaehkäisevällä tuella ja matalan kynnyksen kohtaamisella voidaan vähentää inhimillistä kärsimystä ja nuorten pahoinvoinnin kasautumista. Yhteisvastuukeräyksen varoilla Saapasta esimerkiksi laajennetaan uusille paikkakunnille, mahdollistetaan vapaaehtoisille kattava koulutus ja tuki jatkossakin ja kehitetään Saapasta nuorten avuksi kouluihin.

Meidän jokaisen tehtävä on toimia ulkopuolisuuden ehkäisemiseksi

Pandemia koettelee meistä jokaista. Tulevaisuus on epävarma, kun poikkeusajan ja rajoitusten päättymisestä ei tiedä. Lasten ja nuorten kokemus poikkeusajasta on kuitenkin vielä rajumpi kuin aikuisilla. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoi viime vuonna Ylen haastattelussa, että 15-vuotiaalle puoli vuotta elämästä on yhtä pitkä ajanjakso kuin kaksi vuotta 45-vuotiaalle. “Jokainen nelikymppinen voi miettiä kohdalleen, jos pitäisi olla kaksi vuotta tapaamatta esimerkiksi kavereita, on se ihan tolkuton aika.”

Mitä epävarmoina aikoina sitten voi tehdä? Kuten Messukylän seurakunnan nuorisotyönohjaaja-diakoni Anni Salmesvuori tiivistää YouTubessa: “Meidän jokaisen tehtävänä on toimia ulkopuolisuuden ehkäisemiseksi meidän omien resurssien puitteissa. Meistä kukaan ei voi pelastaa kaikkia, mutta meistä jokainen voi tehdä oman osansa.”

Kaisa Kahra, Yhteisvastuukeräys, hankepäällikkö

Anna Kärri, NettiSaapas, kouluttaja

Tapu Sirkka, ulkopuolisuuden ehkäisy, Moottoripajatoiminta, koordinaattori

Lasten ja nuorten keskus

Kuva: Video-Ville.

Lue lisää Saappaan, Perheystävän ja Moottoripajan toiminnasta:
Kohta 50-vuotias Saapas toimii nuorten ehdoilla vapaaehtoisten voimalla – Diakonia+ 
Bensanhajuista diakoniaa – Diakonia+
Perheystävä tarjoaa vertaistukea lapsiperheiden vanhemmille paikallisesti – Diakonia+