Launeen miestenpiiri – toiminnan ja yhdessä tekemisen ryhmä


Lahden Launeen seurakunnan miestenillat on aktivoiva ja seurakuntayhteyteen tuova tapahtuma. Aina uudestaan kymmeniä miehiä kokoontuu joka toinen maanantai-ilta Launeen kirkolle tapaamaan kavereitaan ja kuulemaan aina jotain miehille tärkeää asiaa.


Monenlaisista elämän osa-alueista on kutsuttu vierailijoita kertomaan miehille. Joskus
alustus on terveyteen liittyvä, toisinaan jokin muu miehiä kiinnostava aihe. Luennoitsijat
ovat lääkäreitä, ravitsemuksen asiantuntijoita, kulttuurin, yrityselämän tai politiikan huipulta olevia henkilöitä. Miehiä kokoontuu yleensä noin 50, toisinaan yli 100 miestä, mukana on myös aina Launeen kirkkoherra. Kokoontumiset ovat maanantai-iltaisin klo 18-20, kaksi kertaa kuukaudessa. Illat aloitetaan aina lyhyellä hartaudella, virren veisuulla, joka on muuten tosi vahvaa äänenkäyttöä, juodaan kahvit ja rupatellaan. Vierailijan alustuksen jälkeen on vielä mahdollisuus yhdessä kysellä aiheesta ja keskustella.

Perustetaanpa miestenpiiri!

Launeen miestenpiirin nykyhistoria juontuu noin parikymmentä vuotta sitten tapahtumaan, kun kaksi silloin juuri eläkkeelle siirtynyttä miestä kohtasi. Heikki Laine pyöräili kaverinsa Jorma Matikaisen luokse ja kysyi, onko Launeen seurakunnassa miestenpiiriä? Totesivat ettei ole mutta ”nyt on, meitähän on tässä kaksi”. Siitä alkoi aktiivinen miesteniltojen ketju, ensin muutama mies ja vuosien saatossa jo noin 100 miehen joukko.

Menkää ja tehkää

Alusta asti on Launeen miestenpiirin ajatuksena ja tapana toimia, ei tulla kirkolle vain istumaan, ”Menkää ja tehkää” -motto on käytössä. Miehet harrastavat yhdessä puutöitä, esim. linnunpönttöjä tehdään verstaassa, joka on kirkon pihassa. Veijon verstas on yksi tapa, jossa miehet pääsevät tekemään käsillään töitä ja tapaamaan toisiaan. Miehet hoitavat myös jumalanpalveluksissa monia tehtäviä, keittävät kahvit ja tarjoilevat, ovat tekstin lukijoina, ovilla virsikirjoja ojentamassa ja kolehdinkantajina.

Miestenpiirin miehet ovat arkunkantajina, kun sitä pyydetään hautaustoimen puolesta. Monilla ei ole lähipiirissään omaisia, joten tämä vapaaehtoinen toiminta on todettu usein tarpeelliseksi.

Launeen miehet on melkoisen tuttuja ympäri Lahtea. Launeen miehet rakensivat Jukolan Viestin Metsäkirkon. Lahden Joulutori rakentuu jo rutiinilla, noin 20 punaista mökkiä joulutorilla on iso juttu, Launeen miestenpiiriä on siinäkin aina tarvittu.

Seurakunnan diakonian kautta tulevat muutto- ja tavaroiden kantoapua koskevat pyynnöt ovat miestenpiirin miehille tuttu juttu.
Miestenpiirillä on oma kummilapsi Kolumbiassa. Hänelle lähetetään joka kuukausi rahaerä koulunkäynnin mahdollistamiseksi. Kummitoimintaa on ollut jo useammankin lapsen kohdalla. Lahjoituksia rahan tai materiaalin muodossa jaetaan myös useampaan suomalaiseen kohteeseen.

Miestenilta.fi

Launeen miestenpiiri on toteuttanut omaa tiedottamistaan miehille kertomalla tulevista
tapahtumista ja kokoontumisista netissä omalla kotisivullaan, miestenilta.fi. Omat
nettisivut ovat olleet miestenpiirillä yli 10 vuotta. Nyt sivut on uudistettu siten, että siinä
ovat kaikki ympäristön seurakuntien miesten tapahtumien tiedot. Miestenilta.fi-sivut on
tarkoitus laajentaa siten, että sieltä löytyy jatkossa koko Suomen seurakuntien miesten
tapahtumat. Kehitystyö tämän osalta jatkuu vapaaehtoisten toimesta.

Retsi / Launeen miestenpiiri

(Kuva: Samuli Ikäheimo)