Kuva: pitkospuut, jolla kävelee kaksi lasta valonkajossa, kuvaaja Karoliina Kärkkäinen
Ihmisen elämä on rikasta ja monipuolista. Kirkon keskusteluavun päivystäjälle tuo todellisuus aukeaa selvästi. Meillä jokaisella on hetkiä, jolloin voimme kulkea luottavaisesti eteenpäin elämässämme. Toisinaan meistä voi tuntua siltä, että ympärillämme oleva maailma ahdistaa ja suhtautuminen ympäröivään elämään ja omiin voi voimavaroihin epäilyttää. Meistä jokainen kokee varmasti erilaisia hetkiä elämässään. Tuokioita, jolloin kävelee rohkeasti eteenpäin ja hetkiä, jolloin katse vaeltaa ympärilleen epäröiden vilkuillen.
Kirkon keskusteluavussa vapaaehtoisena voit olla mukana rinnalla kulkijana hetken matkaa. Voit olla kuuntelijana ihmiselle, joka kaipaa kuulijaa. Sinun ei tarvitse neuvoa, ei ohjata ja opastaa. Tärkeintä on, että jaksat kuunnella toisen tarinaa, elämäntilannetta ja haasteita, joita hänen elämäänsä on ilmaantunut. Osaat kunnioittaa toista ihmistä ja sitä, että hän on oman elämänsä asiantuntija.
Kirkon keskusteluavun vapaaehtoisena olet ihminen ihmiselle. Se riittää ja itseasiassa se on paljon. Parhaimmillaan saat toisen ihmisen näkemään pienen, pienen toivon kipinän. Autat tunnistamaan sen pienen valonkaistaleen, joka elämänpolun varrelta on löydettävissä. Keskustelu kanssasi voi tarjota toiselle uskalluksen jatkaa matkaa, kenties muiden tukemana, mutta kuitenkin eteenpäin siirtyvänä.
Kirkon keskusteluavussa päivystäminen tarjoaa haasteita, onnistumisen tunteita ja upean tavan auttaa lähimmäistä. Keskusteluapu on haastavaa ja sen vuoksi päivystäjille järjestään peruskurssi, säännöllistä työnohjausta sekä lisäkoulutuksia.
Vapaaehtoisena voit toimia puhelimessa, chatissa tai netissä. Turun alueen päivystäjät ovat osa valtakunnallista päivystäjien ryhmää. Toimimme yhdessä sovittujen toimintatapojen mukaan. Kirkon keskusteluavussa sitoudutaan säännölliseen päivystämiseen.
Kirkkohallitus vastaa Kirkon keskusteluavun toiminnasta. Eri paikkakunnilla on toiminnanjohtajia, jotka vastaavat oman alueensa päivystäjistä. Päivystäjille järjestetään säännöllistä työnohjausta ja lisäkoulutuksia.
Kirkon keskusteluavussa yhteydenottajan asia voi olla lähes mitä vain ihmiselämään liittyvää. Keskusteluissa pohditaan ihmissuhteita, arjen tilanteita, hyvinvointia, yksinäisyyden kokemuksia, elämän merkitystä, sairautta, seksuaalisuutta, riippuvuuksia, kuolemaa ja rikoksia.
Riitta Räsänen
Palvelevan puhelimen toiminnanjohtaja
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä