Toivon paikka on hyvä paikka

Yhteinen keittiö toimii Vihdin seurakunnassa Toivon paikassa. Viikoittaiselle yhteen tulemisen paikalle on annettu nimi Toivon paikka. Nimi juontaa juurensa siitä, että diakonian ja koko seurakunnan tärkein tehtävä on välittää eteenpäin toivoa.

Toivon paikassa on ollut ruokailuita kolmen vuoden ajan. Nummelan seurakuntakeskuksessa on keskiviikkoisin päivällinen klo 16‒17.30 ja torstaisin on lounas klo 11‒13. Molempien ruokailujen aikana on tavattavissa pappi sekä diakoniatyöntekijöitä. Kerran kuukaudessa Toivon paikassa vierailee myös kriisikeskuksen työntekijä. Keskiviikkoisin ruokailun päätteeksi on Toivon messu klo 18. Myös Vihdin kirkon seurakuntatalolla on Toivon paikka ja siellä on ruokailu maanantaisin klo 11.30‒13. Toivon paikan aukioloaikoina on mahdollista saada ruoka-apua ja kauppojen lahjoittamaa ylijäämäruokaa voi pyytää diakoniatyöntekijältä.

Timo Kaipaisen ja Mirva Elg-Lemminkäisen mielestä tärkeintä Toivon paikassa on yhdessäolo. He kehuvat myös hyvää ja edullista ruokaa. Mirvan mielestä Toivon paikka on hyvä idea ja monelle yksinäiselle henkireikä ja hän suosittelee sitä lämpimästi toisille.

Toivon paikan tehtävä on välittää eteenpäin toivoa

Sointu Lemminkäisen mielestä Toivon paikka on hyvä paikka ja parasta on tunnelma. Myös Aili Mälkiän mielestä parasta on se, että saa jutella ja vaihtaa mielipiteitä toisten kanssa. Aili ja Sointu tulevat usein Toivon paikkaan. ”Istutaan ja puhutaan päivän kuulumiset.”, sanoo Aili. Hän kertoo, että on hyvä, että Toivon paikassa näkee ihmisiä ja on juttukavereita, sillä hänen lapsensa eivät asu kovin lähellä.  Torstaisin Toivon paikassa on juttutupa, jossa on joku teema tai vierailija. Välillä kirkkokuorolaiset laulattavat myös yhteislauluja.

Aili suosittelee käymään myös Toivon Jyvässä. Toivon Jyvä on lähetysputiikki, jossa on myynnissä upeita käsitöitä lähetyksen hyväksi. ”Toivon Jyvä on auki samaan aikaan Toivon paikan kanssa ja kaikki myyntituotto menee lähetystyön hyväksi.”, kertoo Vihdin seurakunnan lähetyssihteeri Tuula Kankkunen.

Simo Eskelinen (vas) on kuntouttavassa työtoiminnassa Vihdin seurakunnassa ja kertoo, että on ollut pääosin kokkailuhommissa. Nyt hän on valmistanut salaatit ja grillannut makkarat Toivon paikkaan. Simo kertoo, että hienoa on erityisesti se, että Toivon paikassa käy monen ikäisiä ihmisiä, sekä ikäihmisiä että perheitä. Toivon paikka sijaitsee keskellä Nummelaa ja on monille lähellä.  Teemu Hirvelä (oik) kiittelee sitä, että seurakunta pitää Toivon paikan kävijöistä hyvää huolta. Myös vapaaehtoiset Mirja Ahlqvist ja Kaija Koitermaa kertovat, että lapsiperheitä käy enemmän kuin aiemmin ja heistä se on ihana asia.

Toivon paikka on toinen koti

”Toivon paikka on semmoinen paikka, että odottaa, että pääsee tänne. Tämä on kuin toinen koti”, kertoo Marianne. Hän kertoo, että on käynyt Toivon paikassa kahden vuoden ajan. Pari vuotta sitten hän jäi leskeksi ja osallistui sen jälkeen Vihdin seurakunnan sururyhmään. Marianne kertoo, että oli pelastus, että hän löysi Toivon paikan sururyhmän jälkeen. ”Täällä otettiin avosylin vastaan. Tämä paikka on antanut paljon. Olen saanut voimia, ystäviä ja paljon uutta tietoa.”, kertoo Marianne.

Keskiviikkoisin Toivon Paikan päätteeksi on Toivon messu. Yleensä se on kappelisalissa, mutta hienon sään sattuessa se voidaan pitää myös Nummelan seurakuntakeskuksen pihalla. Suvivirsi kaikui komeasti Nummelan ylle Toivon messussa.

Pauliina Alanko