Hävikin hillintää ja kohtaamisia Kangasalla

Yhteinen keittiö kutsuu ilmaiselle aterialle sekä viettämään aikaa yhdessä Kangasalla. Yhteisen keittiön ruoka pyritään valmistamaan pääosin hävikkiruoasta, jonka lahjoittaa Kangasalan Prisma. Myös Kangasalan Tokmanni ja K-Supermarket lahjoittavat hävikkiruokaa. Yhteinen keittiö -ruokailuita järjestetään yhdessä Kangasalan helluntaiseurakunnan kanssa niin, että parittomilla viikoilla ruokaillaan Kirkonkylän seurakuntakodissa ja parillisilla viikoilla helluntaiseurakunnassa.

Mervi Nevala toimii ruokapalveluesimiehenä Kangasalan seurakunnassa ja kertoo, että varsinaisia kuluja tulee ainoastaan noin 20–30 euroa ruokailua kohden. Ruokailemassa käy yleensä noin 70–80 henkilöä, joten parilla kympillä ruokitaan parhaimmassa tapauksessa 80 ihmistä. Ruokailuissa Mervi hyödyntää myös seurakunnan sisäistä hävikkiruokaa. ”Jos esimerkiksi lasten tai nuorten leiriltä on jäänyt ruokaa, niin se laitetaan jakoon”, kertoo Mervi.

Mervin haaveena on ollut jo pitkään se, että voisi käyttää hävikkiruokaa ja nyt se on mahdollista. Hän kertoo, että nauttii työstään täysin rinnoin ja että saa todella käyttää luovuutta työssään, sillä etukäteen ei tiedä, millaisia elintarvikkeita kaupat lahjoittavat. Hänen mielestään kahden seurakunnan yhteistyö on ollut luontevaa. ”On hyvä, ettei ole me ja ne, kun ollaan saman kunnan sisällä”, toteaa Mervi. Ruokailuissa on monia vapaaehtoisia mukana ja heidän mielestään on loistava idea, että kaksi seurakunta tekee yhteistyötä. On hyvä, että tehdään yhdessä yhteisen hyvän puolesta. Ruokailun jälkeen on mahdollisuus saada kauppojen lahjoittamia elintarvikkeita myös kotiin mukaan.

Elina Kuurola, Marianna Oksanen ja Pauliina Pönni ovat auttamassa elintarvikkeiden jaossa ruokailun jälkeen. Heidän mielestään yhteisellä keittiöllä on monta merkitystä. Pauliina kertoo, että on kiitollinen, että voi ruokailla yhteisessä keittiössä ja samalla voi jakaa ihmisille hyvää mieltä. ”Tänne tullaan yksinäisyyttä pakoon”, kertoo Marianna. Naisten mielestä yhteinen keittiö on myös madaltanut kynnystä tulla seurakuntaan. ”Kun on kynnyksen kerran ylittänyt, niin seuraava kerta on helpompi”, kuvaa Elina.

Vesa Silvennoinen toimii sosiaalityöntekijänä Kangasalan kaupungilla. Hän on tullut työtovereidensa kanssa tutustumaan yhteiseen keittiöön ja kohtaamaan ihmisiä. Vesa on ollut työssään vasta muutaman kuukauden ajan ja haluaa käydä tutustumassa eri palveluihin, jotta on helpompi kertoa asiakkaille, mitä kaikkea kunnassa on tarjolla.  Diakoniatyöntekijöiden kanssa sosiaalityöntekijöillä on jo pitkään ollut yhteistyötä. Vesan mielestä yhteistyöllä on merkitystä, jotta on lisäkeinoja selvittää ihmisten ongelmatilanteita. ”Hajallaan oleminen ei tee työstä tehokasta, vaan on hyvä tehostaa resursseja”, kertoo Vesa. Diakoniatyöntekijä Hanne Karaksela kertoo, että ihmisten taloudellisen avun tarve on vähentynyt yhteisen keittiön myötä. ”Täällä voi syödä ilmaiseksi ja saa vielä eväät mukaan”, kertoo Hanne.

Saila on viihtynyt ruokailuissa ja kehuu yhteistä keittiötä sen johdosta, että ainakin kerran viikossa on mahdollisuus päästä ihmisten pariin. ”Täällä näkee yllättävän paljon tuttuja”, toteaa Saila. Yhteisessä keittiössä voi myös saada apua ja auttaa itse.  ”Jos olet valmis antamaan, niin se tulee joskus muuna hyvänä takaisin”, pohtii Nina.

Anneli Silventoinen ja Tuula Jussila tuovat ruokailuihin sellaisia lähimmäisiään, joilla on vaikeuksia liikkua, tiukka taloudellinen tilanne tai ei ole kyytiä. Lisäksi he vievät ruokailusta lahjoitusruokaa liikuntarajoitteisille ihmisille, jotka asuvat heidän lähellään.

(Kuva: Pauliina Alanko)