Rakas risti

Jumala on kuljettanut minua ihmeellisiä polkuja. Niin ihmeellisiä, ettei minulla ole mitään mahdollisuuksia epäillä Jumalan armoa tai rakkautta syntisiä ja niin monin tavoin heikkoja ja vajavaisia ihmisiä kohtaan. En olisi mitenkään voinut itse suunnitella tai kulkea niitä polkuja, joille olen kutsuttu ja johdatettu. Jumala voi kutsua työhönsä kenet vaan, mistä vaan ja milloin vaan tahtoo. Ei ole väliä menneisyydellä, ei nykyisyydellä, ei ansioilla, eikä kyvyillä. Hän tarvitsee vain meidän suostumuksemme, tyhjät kädet ja avoimen kaipaavan sydämen. Sitten matka Hänen kanssaan voi alkaa. Hän varustaa ja kuljettaa.

Yritin seurata Jeesusta omin voimin liian monta vuotta. Vasta murtumisen ja täydellisen haaksirikon kautta löytyi armo, ristin salaisuus, hullutus maailmalle, mutta pelastus rikkoneelle, turvapaikka toivottomalle. Tie Jumalan luo aukesi yksin armosta.

Teille ja aitovierille

Sain kutsun hengelliseen työhön. Monien vaiheiden kautta opiskelin diakoniksi. Opiskeluaikana tein kansainvälisen harjoittelun kristillisessä järjestössä Kuala Lumpurissa Malesiassa huume-, vankila- ja AIDS-työssä. Valmistuttuani työskentelin Helsingin seurakuntayhtymän päihde-, asunnottomuus- ja kriminaalityössä Erityisdiakoniassa tukiasunnoissa, katutyössä ja Pullakirkon sanajumalanpalveluksissa. Sitten kutsu kävi Hämeenlinnan vankilaan kristillistä päihdekuntoutusosastoa perustamaan Vapaakirkon diakoniajärjestön työntekijänä.

Mies varjoisilta kujilta

Seurakuntayhteyksissä sitten tapasin tulevan elämänkumppanini Jussi Taipaleen, joka tekee hengellistä musiikkia. Olimme joissain samoissa hengellisissä tilaisuuksissa, hän soittamassa ja laulamassa ja minä puhumassa. Hän kävi aina sunnuntaisin samassa jumalanpalveluksessa kuin minä. Siinä sitten tutustuttiin, ystävystyttiin ja sitten rakastuttiin. Jussilla on synkkä menneisyys, jota ovat sävyttäneet lapsuudesta saakka päihteet, väkivalta ja rikokset. Jussi on tullut uskoon vankilassa, kun kaikki toivo oli mennyttä ja elämä oli tullut totaaliseen umpikujaan. Hän suorittaa vankeusrangaistusta Ojoisten avovankilassa. No, tämä ihmissuhde sitten tuli esteeksi minun työskentelylleni vankilassa.

Yhteinen näky

Perustimme Jussin kanssa yhdistyksen Risti ry, jonka tarkoituksena on tehdä kristillistä päihde- ja kriminaalityötä. Käymme laulamassa ja puhumassa jumalanpalveluksissa ja muissa hengellisissä tilaisuuksissa, sen verran kuin Jussi vankilasta pääsee. Olemme järjestämässä Ex-criminal Day -tapahtumaa, jossa entiset rikolliset kertovat uudesta elämästään Jeesuksen seuraajina. Tarkoituksena on myös auttaa vapautuvia vankeja löytämään paikkansa osana kristillistä yhteisöä, Kristuksen ruumista. Teemme yhteistyötä kaikkien kristillisten seurakuntien ja järjestöjen kanssa yli kirkkokuntarajojen. Haluamme kertoa elävän Jumalan rakkaudesta ja armosta kaikkialla. Haluamme viedä toivon sanomaa toivottomille, mutta haluamme olla myös rohkaisemassa seurakuntia yhteisöllisyyteen, tavoittavaan työhön ja ottamaan yhteyteensä kovia kokeneita sisaria ja veljiä. Siihen kätkeytyy suuri siunaus.

Olen tehnyt työtä siellä, missä huumeet ja rikokset ovat hallinneet ja vieneet ihmisen umpikujaan. Olen myös saanut kokea suurinta Jumalan armoa, rakkautta ja lohdutusta siellä, missä omat voimat ja keinot ovat loppuneet. Epätoivon keskellä, meidän heikkoudessamme Jumalan voima tulee täydelliseksi. Anova saa ja kolkuttavalle avataan. Haavat sidotaan ja kyyneleet kuivataan. Kovat sydämet murtuvat ja alkavat säteillä Jumalan rakkautta muille pimeyden ja toivottomuuden keskellä eläville.

Ristin hullutus

Lunastus, syntien sovitus, vapauttava tuomio vain ja ainoastaan ristiinnaulitun Jeesuksen tähden on se sanoma, joka ainoastaan voi vapauttaa ihmisen ja synnyttää uuden elämän Jumalan lapsena, Hänen yhteydessään. Ristiinnaulittu Jeesus täytyy olla meidän pääsanomamme, siinä ainoastaan on Jumalan voima. Ilman sitä me emme voi mitään hengellistä työtä tehdä. Ilman ristin sanomaa meidän kaikki ponnistelumme ovat vain inhimillisiä ja myös vaikutukset ovat inhimillisiä. Vain ristin luona on taivas auki Jumalan luo. Siellä täysi hinta meistä on maksettu.

Siunaten Jaana Kekkonen