Pienistä pyhistä, paheista ja muustakin

Kirjan kansikuva, jossa symbolikuvia.

Kari Pekka Kinnunen, Pienten pyhien eväät. Herättäjä-yhdistys 2021 (243 s.)

Rovasti Kari Pekka Kinnusen esseekokoelma Pienten pyhien eväät on täydentävä jatko teokselle Pyhistä pyhimmät (2019). Kirkkovuoden pienempien pyhien evankeliumitekstit silloittavat miellyttävää henkilökohtaista kerrontaa, jossa teologinen asiantuntemus ja muu lukeneisuus antavat lukijalle runsaasti erilaisia virikkeitä. Kinnusen tavoitteena on innostaa lukijaa kirkkomatkalle myös pienempien pyhien aikoihin. Kirja on tarkoitettu kirkkopoluttamisen lisäksi henkilökohtaisen meditoinnin tai vaikkapa seurojen ja keskustelupiirien virikeaineistoksi.

Kinnusen kirjoitukset tarjoavat kirkkovuoden pyhiä seuraaville ja niiden evankeliumitekstejä lukeville oivalluksia. Ammattiteologeja (ja kaikkia kristittyjä) hän haastaa ajattelemaan itse: ”Tehtäväksemme ei riitä, että toistamme teologisia lauseita, vaan meiltä on lupa odottaa läpielettyä, omakohtaista ja itse tuotettua teologiaa”. Uskoisin, että esseitä pystyy lukemaan ilman suurempia kipuja hyödykseen myös hurskaudenharjoituksesta vähemmän innostuneet ja herätysliikkeiden henkiset ja hengelliset pukukoodit itselleen vieraiksi kokevat. Kinnunen pohtii evankeliumitekstien avaamisen ohessa esimerkiksi ihmeiden mahdollisuutta ja markkinointia, populismia yleensä yhteiskunnassa ja kirkossa sekä uskonnollista hulluutta.

Kinnusen kerronta on vakaata ja hyvällä tavalla pienisuista. Siinä ei isotella hengellisellä tai tiedollisella ylemmyydellä vaan asetutaan samalle puolelle kanssakulkijoiden (tai kanssa-aterioijien) kanssa jakamaan omakohtaisesti ja kitsastelematta ajatuksia, kokemuksia, havaintoja ja löytöjä, myös pohdintoja ja kysymyksiä.