Porissa Yhteinen keittiö toimii nimellä SeuRaKööki. Maanantaisin on tarjolla hyvää seuraa ja aamupalaa ja keskiviikkoisin sekä perjantaisin lounasta Porin seurakuntayhtymän Tukikeskuksessa. SeuRaKööki on ollut toiminnassa vasta 2,5 kuukautta, mutta kävijöitä on ollut jo runsaasti. SeuRaKöökin ruoan valmistavat Kimmo Salmivala ja Helena Liemola. Aamupalan hinta on 1,5 € ja lounaan 3 €.
Helena Liemola työskentelee SeuRaKöökissä kolmena päivänä viikossa. ”Olen tykännyt olla, tämä on mukavaa vaihtelua. On tärkeää, että pääsee lähtemään kotoa ja on varmaa tekemistä, kun tulee tänne”, kertoo Helena. Helena on hakenut työkokeilupaikkoja lounasravintoloista, mutta niihin on ollut haastavaa päästä, kun ei ole ollut alalta työkokemusta. ”Mutta tässä sitä kokemusta tulee”, iloitsee Helena.
Nyt Helena ja Kimmo Salmivala ovat valmistaneet nakkikeittoa ja salaattia. ”Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä ja ovat tulleet uudestaan”, kertoo Kimmo. Helena ihmettelee sitä, että ihmiset ovat tulleet tosi innokkaasti syömään, vaikka eivät tiedä, mitä ruokaa on tarjolla, sillä ruokalistaa ei ole aiemmin nähtävillä. Ehkä SeuRaKöökin lämmin ja kotoisa tunnelma houkuttelee heitä. Kimmo on ollut aiemmin keittiötöissä, mutta on ollut poissa muutaman vuoden työelämästä. Hän on tyytyväinen siihen, että pääsee tekemään omaa ammattiaan, sillä on nyt työkokeilussa SeuRaKöökissä. Kimmo työskentelee SeuRaKöökissä kolmena päivänä viikossa ja kahtena päivänä Porin klubitalo Sarastuksessa.
Diakonissa Heli Lukka Porin ev. lut. seurakuntayhtymästä kertoo, että väkimäärä on hurjasti lisääntynyt siitä, kun he aloittivat SeuRaKöökin kokeilun huhtikuun alussa 2018. Syksyllä he saavat isommat tilat, sillä he siirtyvät yhteisökeskuksen tiloihin. Rajallisten tilojen vuoksi toimintaa ei ole voitu mainostaa vielä kovinkaan paljoa. Tällä kertaa ruokailijoita oli ennätysmäärä: 27 henkilöä. ”Se todistaa, että tärkeää hommaa tässä on treenattu. Selkeästi ihmiset ovat olleet iloisia ja tyytyväisiä”, toteaa Heli. Aluksi Kimmokin harmitteli, että tulikohan tehtyä liikaa keittoa, mutta lopulta kaikki meni, kun oli niin paljon uutta väkeä syömässä. ”Jos ruokaa on jäänyt, sitä on annettu ihmisille mukaan. Ettei jää hukkaan, se on pääasia”, toteaa Kimmo.
Myös Lea ja Matti Karell ovat tulleet ensimmäistä kertaa SeuRaKöökiin. Lea kertoi, että oli saanut diakonissalta mainoksen, jossa oli kerrottu ruokailusta ja sen johdosta tulivat käymään. ”Tämä on hieno järjestelmä, toivottavasti jatkuu”, sanoo Lea.
Kaikille avoin tila, jossa käy kaikenlaisia ihmisiä
Päivi Isonokari, Mikko Salonen, Laura Smrha ja Maija Salmijärvi ovat talon työntekijöitä ja ovat tulleet lounaalle ja nauttivat Kimmon ja Helenan valmistamasta nakkikeitosta. Maija on talonmies-vahtimestari, Laura siistijä, Mikko Keski-Porin seurakunnan diakoni ja Päivi lapsityönohjaaja Keski-Porin seurakunnassa. ”Hyvä, että tämä on kaikille avointa ja kiva, että syntyy keskustelua eri lähtökohdista olevien ihmisten kanssa. Ihana, että täällä käy kaikenlaisia ihmisiä”, iloitsee Maija. Maijan mukaan tällainen toiminta madaltaa kynnystä tulla seurakunnan toimintaan. Lauran mielestä monelle voi tulla SeuRaKöökissä päivän parhaimpia kohtaamisia. ”Soppa on oikein hyvää. Porkkanatkin on oranssisempia kun yhdessä syö”, toteaa Mikko keitosta. Heli Lukka huikkaakin Mikolle, että kaikki on paremmin kun yhdessä syö!
Juuso Leivonniemi, Eila Patrakka ja Kauko Nolvi ovat hekin tulleet ensimmäistä kertaa lounaalle. ”Sopasta ei puutu mitään ja on myös tarpeeksi suolaa. Eikä tarvitse itse tehdä ruokaa”, kiittelee Kauko. Juuso työskentelee sosiaalityöntekijänä Pelastusarmeijassa ja on tuonut Kaukon ja Eilan syömään SeuRaKöökiin. Juuson mielestä on hyvä, että paikka tulee tutuksi ihmisille ja he voivat tulla myöhemmin syömään ja tuoda vaikkapa kaverin mukanaan. Työssään Juuso tukee ja auttaa ihmisiä arjessa. Heli Lukka kiittelee hyvästä yhteistyöstä eri tahoja Porissa. SeuRaKöökissä on tehty yhteistyötä Porin Mielenterveyden tuki Ry:n ylläpitämän Hyvän mielen talon, Porin Sininauhan ja Klubitalo Sarastuksen kanssa. ”Kaikilla näillä tahoilla on ruokailutoimintaa ja kaikki ovat mainostaneet toinen toistaan”, kertoo Heli. Lisäksi yhteistyössä Porin Sininauha ry:n, Porin ev.lut. seurakuntayhtymän, Elämän leipä ry:n ja Tartu Hetkeen -hankkeen kanssa järjestetään Yhteinen aamiainen arkitorstaisin Porin Sininauhan tiloissa. Yhteinen aamiainen tehdään pääosin hävikkiruoasta, joka tulee Elämän Leipä -järjestöstä.
Yhteistyötä ei tarvitse pelätä, se antaa enemmän kuin ottaa
Heli Lukka kertoo, että he ovat vuosi sitten aloittaneet Porin Sininauhan kanssa yhteistyön Yhteisen keittiön tiimoilta, ja myöhemmin mukaan tulivat Porin kaupungin aikuissosiaalityö, Hyvän mielen talo, Porin klubitalo Sarastus sekä kaupungin asukastuvat. Tällä porukalla he alkoivat suunnitella Yhteistä keittiötä Poriin.
Helin mukaan yhteisestä suunnittelusta on ollut se hyöty, että on tutustuttu paremmin toisiinsa ja sitä myöten tiedetään paremmin, mitä kukin tekee. Tulevaisuudessa yhteistyötä on suunniteltu myös Satakunnan ammattikorkeakoulun sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Näiden oppilaitosten opiskelijat voisivat tulla mukaan Yhteisen keittiön projekteihin, harjoitteluun tai tekemään opinnäytetöitä. Heli kertoo, että myös Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa on tehty yhteistyötä. ”Toimintaa voisi tulevaisuudessa mallintaa myöhemmin koko Satakuntaan”, ehdottaa Heli. Myös Lounais-Suomen Marttojen Porin osasto on ollut Yhteisessä keittiössä mukana.
Helille yhteistyö eri tahojen kanssa on ollut hyvin luontevaa, sillä hän on aiemmin työskennellyt hankkeissa, jossa ajatuksena on ollut, että mennään ja tehdään yhdessä. Yhteistyötä Heli suosittelee lämpimästi. ”Mihin tahoon vain olen ollut yhteydessä, niin on otettu avosylin vastaan”, kertoo Heli. Hänen mielestään ei kannata pelätä, että työ lisääntyy vaan yhteistyössä voidaan saada jopa enemmän aikaan. Heli kertoo, että yhteistyöehdotukset on otettu iloiten vastaan ja lisäksi on ollut hienoa, että yhteistyöverkostoissa eri osapuolet kunnioittavat ammatillisesti toinen toistaan. Ennemmin on hämmästelty sitä, miksi ei ole aiemmin tehty yhteistyötä. ”On ollut hienoa nähdä, kuinka jokainen toimija on tuonut omaa ammattitaitoaan Yhteiseen keittiöön”, kertoo Heli.
Yhteistyössä on voimaa, mutta Heli tuo esiin senkin, että kun lähdetään pohtimaan ja tekemään yhdessä, vaatii se usein myös sitä, että on tehtävä kompromisseja. Tällöin on Helin mukaan hyväksyttävä se, että kaikkia asioita ei voi tehdä oman pään mukaan ja että jotkut asiat voivat myös vaatia aikaa. Yhteistyöhön lähtö vaatii myös heittäytymistä.
Ollaan missä organisaatiossa tahansa, niin ollaan ihmisiä varten
Varhaisesta yhteistyöstä Porissa kertoo se, että kaupungin, seurakunnan ja eri järjestöjen työntekijät kävivät yhdessä tutustumassa Seinäjoen Yhteisen keittiön toimintaan Pohjanmaalla. ”Se into, mikä on ollut, on ollut ihan käsin kosketeltavaa”, kuvaa Heli. Häneen mukaansa on kuitenkin tärkeää se, että yhteistyöhön lähtee mukaan ne, jotka haluavat lähteä. Ketään ei saa pakottaa. Yhteistyötä voi tehdä myös monella tapaa eikä siihen ole valmista sabluunaa.
”Yhteistyö antaa voimavaroja, tietoa toisten toiminnasta ja palveluista. Lisäksi kun tutustutaan toisiin, syntyy luottamusta ja ymmärrystä toisten tekemää työtä kohtaan ja tajutaan se, että ollaan sitten missä organisaatiossa tahansa, niin ollaan ihmisiä varten”, Heli listaa yhteistyön etuja. Hänen mukaansa on ollut hienoa tutustua eri toimijoihin Porissa. ”Mukavia ihmisiä, joiden kanssa on kiva tehdä yhteistyötä. Omaa työtä helpottaa se, että yhteistyön johdosta toiminnasta tulee kaikkien yhteinen asia”, kertoo Heli.
Hyvästä yhteistyöstä kertoo myös se, että Yhteisen keittiön suunnitteluryhmä on kutsunut paikallisia päättäjiä lauantaibrunssille Porin Hyvän mielen talolle 16.7. ”Tarkoituksena on tuolloin syödä yhdessä ja lisäksi kerromme Yhteisen keittiön toiminnasta ja esittelemme tulevaisuuden suunnitelmia porilaisille päättäjille. Kuntapäättäjien tehtävä on huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnista”, kertoo Heli. Hänen mukaansa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa voidaan paremmin auttaa ihmisiä. ”Tarkoituksena on, että Yhteinen keittiö voisi toimia eräänlaisena sisäänheittäjänä, jotta ihmisen ongelmatilanne saataisiin heti käsittelyyn. On tärkeää, että tehdään työtä ennaltaehkäisevästi eikä vain sammuteta tulipaloja”, toteaa Heli. Yhteinen keittiö on loistava esimerkki ennaltaehkäisevästä työstä esimerkiksi yksinäisyyden ja syrjäytymisen osalta.