Arkinen leipä ei välttämättä nauti nykymaailmassa kovinkaan suurta arvostusta.
Kyseessä on kuitenkin elämämme kannalta olennainen tuote. Ei olekaan yhdentekevä asia,
miten leipään suhtautuu.
Pälkäneläisen Uotilan Leipomon toimitusjohtaja Harri Uotila tietää aiheesta paljon. Hänen sukunsa on valmistanut hämäläiskunnassa leipää jatkuvasti vuodesta 1941 lähtien. Tuolloin sota-aikana elintarvikkeista oli erityisesti kaupungeissa usein pulaa.
-Isovanhempani Hilma ja Mikko viljelivät maalla perunoita, vihanneksia ja juureksia ja myivät niitä Tampereella torilla. Sitten Hilma alkoi lisätuloja saadakseen paistaa myyntiin leipää ja muita leivonnaisia. Nekin tekivät hyvin kauppansa ja siitä leipomomme tarina alkoi.
Harri tuli itse jo lapsena leipomoon töihin. Toimitusjohtajana hän on ollut pariinkin otteeseen, viimeksi vuodesta 2001 alkaen.
-Omat lapseni ovat aktiivisesti toiminnassa mukana, joten olemme aito perheyritys. Lisäksi leipomossamme on jokunen ulkopuolinen työntekijä.
Perinteitä ja kehitystä
Uotilan Leipomo kilpailee jatkuvasti keskittyvällä toimialalla. Yrityksen brändi on kuitenkin vahva. Sen kivijalan muodostaa perinteikäs perunalimppu.
Sen reseptiä ei julkaista, mutta toimitusjohtajan mukaan maku pyritään pitämään mahdollisimman alkuperäisenä.
Perunalimpun tekeminen on nykyään pitkälti automatisoitua, mutta ennen vaadittiin kovaa fyysistä työtä. Aluksi keitetyt perunat survottiin saaviin isolla puunuijalla.
-Sitten lisättiin liemi, maltaat sekä ruisjauho ja seos peiteltiin. Tunnin kuluttua sekoitettiin ja lisättiin pinnalle hiukan ruisjauhoja. Tämä toistettiin pari kolme kertaa. Ja sitten vasta päästiin taikinan alustamiseen ja varsinaiseen leivän paistamiseen.
Makutottumukset kuitenkin muuttuvat, ja Uotilan Leipomon valikoimiinkin on ilmestynyt monia uusia tuotteita.
-Valmistamme nykyään muun muassa kauraleipää sekä leivinhiivatonta ruisleipää.
Uotila on huomannut omasta hyvinvoinnista huolehtimisen olevan nykyään kuluttajalle tärkeää.
-Tuotteemme ovat täysin lisäaineettomia. Tämä on mahdollista, koska leipomomme on erittäin puhdas. Kuluttaja ei ehkä ymmärräkään, kuinka suuren työn puhtaus vaatii.
Suomessa arvostus vähentynyt
Harri Uotilan mukaan leivästä puhuttaessa ollaan aivan suomalaisuuden ytimessä. Hän harmittelee sitä, että nuoremmat eivät enää suhtaudu leipään samalla tavalla kuin aikaisemmat sukupolvet.
-Elämämme on nykyään niin yltäkylläistä, että arkisen leivän arvostus on laskenut.
Suosioon vaikuttavat toki nopeasti vaihtuvat trenditkin.
-Muutama vuosi sitten karppaus oli kova sana. Moni karppaaja jätti leivän kokonaan pois ruokavaliostaan. Nyt leipää onneksi taas syödään enemmän.
Uotila muistuttaa siitä, että monessa muussa maassa leipä on edelleen arvossaan.
-Esimerkiksi Saksassa asian huomaa heti. Siellä leipä on tärkeä osa ateriaa. Suomessa syödään yhä enemmän pikaravintoloissa, ja niiden sämpylät ovat vaaleaa höttöä.
Paljon menee hukkaan
Toimitusjohtajan tittelistä huolimatta Harri Uotila ei istuskele koko aikaansa kirjoituspöydän takana. Hän muun muassa jakelee leipomon tuotteita kauppoihin.
-Niiden takahuoneissa näkee, kuinka paljon leipää ja muitakin elintarvikkeita menee haaskuun. Tämä on surullista.
Uotila huomauttaa, että hukkaan menevä ruoka ei ole myöskään kuluttajan etu.
-Kaupat luonnollisesti laskevat hävikin katteisiinsa mukaan.
Uotilan Leipomo pyrkii toimimaan niin, että sen tuotteita menisi roskiin mahdollisimman vähän.
-Mikäli meillä sattuu konerikko ja leipää ei pystytä viipaloimaan, niin soitan eräälle maalaistalon isännälle. Hän sitten hakee yli jääneet leivät eläintensä ruuaksi.
Pälkäneläisleipomo lahjoittaa leipää järjestöjen kautta hyväntekeväisyystarkoituksiin. Paikallisen seurakunnan avustuskuormien mukana leipää on mennyt aina Valko-Venäjälle saakka.
-Myös lähialueen diakoniatyöntekijät voivat olla minuun yhteydessä, mikäli tarvetta leivälle on, Harri Uotila sanoo.
Taikina siunataan
Harri Uotilan elämänarvot ovat kristilliset. Asia vaikuttaa taustalla myös yrityksen toiminnassa. Uotilan Leipomossa leipää aidosti arvostetaan.
-Kun leipätaikina on valmis leivontaa varten, niin sen päälle tehdään vanhaan tapaan ristinmerkki. Kaikki leipämme on siis siunattua.
Syvä kunnioitus peruselintarviketta kohtaan näkyy Uotilan Leipomossa muillakin tavoilla.
-Leipää ei saa meillä koskaan löytyä lattialta eikä sitä saa myöskään pitää väärinpäin.
Jokapäiväinen leipämme on kaikille kristityille jo uskontunnustuksesta tuttu käsite.
-Uskon termin viittaavan koko elämäämme. Haluamme elää niin, että Jumala johdattaa meitä joka asiassa, Harri Uotila miettii.